Friday, October 31, 2008

The Pink Sisterhood!


For more info please click here. Spread the news to your female friends and family.

THe Rule:
1. Copy the tag to your blog
2. Add the link the person who share this tag with you… 
3. Nominate at least 7 other blogger..
mencegah lebih baik dari mengubati

dah dekat!


Dh nk dkt 2 tahun aku ngan mucuk bersama.. ikatan janji telah tersimpul rapat bagai atom2 yg mempunyai ikatan kovalen! Pergh! Cara budak engine kimia bersastera.. Hukhuk!! Tarikh cinta kami bertindakbalas bermula pada 11 november 2006. Produknye ialah...sepanjang tindakbalas tu ek? Memandangkan ade kehadiran katalis "gembira"...badan kami berdua bertambah la mokmok!! Terhasil la nama aku..sitie bum bum..dan mucuk dipanggil..bob!

Jam yg dual size itu akan terus menemani cinta aku bersama mucuk sampai la bateri mampos! Haha... Tp xpe..akan ku ganti bateri itu dgn yg baru kerana half life decay cinta kami masih jauh walau aku suka gaduh2 dgn mucuk. Nk perhatian je sebenarnye.. sob2!!

Keychain itu pula adalah tradisi kami iaitu setiap tahun akan ditukar baru. Akan kami kumpul2 setiap tahun selagi hayat dikandung badan. Dh nk masuk 2 tahun ni..ade la keychain baru nanti. Nk tgk? TUNGGU!!! 

Monday, October 27, 2008

bile final exam?


hari ni br hari ke-1 study week kalo tolak sabtu ahad. Penat study?? Haha...mcm xrase penat pon! Sbb x start2 agi.. huhu!! Hampir setiap mase aku diisi ngan perkara2 yg lebih berjaya mencuri perhatian aku. Mana la nk study! Aduh!!

Wednesday, October 22, 2008

1 November 2008 [SILENT HALLOWEEN!!]



Are you excited for it? Well, I do! Nuffnang are throwing a Silent Halloween party sponsored by Nokia and Universal Music! Wow! It's a must event for bloggers! To get invited, all you need to do is just write a blog post with the title 'I’m Going Silent this Halloween with Nokia XpressMusic' and as creatively as you can, tell them why Nokia XpressMusic makes Halloween better. Nokia will definitely give away fantastic prizes and Universal Music is the ultimate music sponsor. Visit Nuffnang Silent Halloween microsite for details to join!

I’m Going Silent this Halloween with Nokia XpressMusic

"Why do you always wear that scarf around your neck?", my friend always asked. And I would always say, "I must never take off my scarf!" as I smiled to my friend, Odah. "This Halloween, when i get my Nokia 5320 XpressMusic, I'll tell you why." Odah picked up my Nokia 5300 from the table and gave it to me. "I don't understand why do you have to wait but okay. Don't forget your phone!", said my friend. And off we go to the costume shop to buy some scary outfit for Odah.



Halloween came and Odah was so excited. She wore long sleeves old brownish kaftan reaching to her ankles together with a long hair wig. She looks like a perfect Banshee! What she didn't know was that I didn't have any costume. "Why aren't you wearing your scary costume? And with that scarf? You're got to be kidding me!", she laughs. I just keep my silence. "So you don't want to speak to me, great!", said Odah.



"Come on! We're late for the Halloween party." Odah said. She grab my hand, run towards our hostel room's front door when she accidently kicked something hard. "Oh, there's a package delivered to our front door and at night? Funny! I believe this is for you, there's your name written on it." Odah picked up the box and gave it to me. I smiled to her and said "you musn't tell what is going to happen to anyone!". Odah scratched her head and nodded.



I opened the box and saw my Nokia 5320 XpressMusic. I switched it on and take off my scarf. POP! My head came off. It rolled right to the floor, bouncing in the moonlight! One large fear sparks through Odah's eye. "I can only be myself when it's Halloween and with my Nokia 5320 XpressMusic in hand. I've been living with this curse for years. That's why Nokia XpressMusic makes my Halloween better. It has 225 battery stand by hours compared to my old phone only 223. Now I can be myself a lot longer!"



Tuesday, October 21, 2008

saya cakap malas!


The solid/liquid extraction equipment..bla..bla..bla.. Malasnye! Esok..eh? Skang dh kul 1.59 pagi. So, arini ar kira!! Aku kena menduduki exam paper chemical engineering laboratory ii.. Nk kena hafal lak mechanism die la..fundamentals la. Rabu lak test paper Oleochemial Technology.  Menghafal gak koje.. Adoi!! Alangkah seronot kalo aku dpt melepak di rumah menonton tv seperti gambo di atas.. Hm..berfikir sejenak.. 14 November br start cuti.. so exactly about 1 month to go.. tv? apakah??!! TIDAK!!

Sunday, October 19, 2008

tak nak jauh!


Argh!! Rindu aku kt anak buah angkat aku makin menjadi2.. Mcm rindu kt anak sdiri plak.. Ahaks!! Aku xpernah ade anak sedara ke ape2 la..yela..kakak aku xkahwin agi. Anak sedara balak aku plak..hm..kalo dh besar..besar sgt..kalo yg kecik..kecik sgt..xleh nk dukung2. So, anak buah angkat aku jugak la yg aku paling rindu. Hehe.. Xsuke berjauhan!! 

Love is missing someone whenever you're apart, but somehow feeling warm inside because you're close in heart. ~Kay Knudsen

Saturday, October 18, 2008

Malaysia atau tidak?


Kalo ade mase lapang..ape kata gi bercuti dan menghabiskan mase di Cameron Highlands. Xyah sibuk nk gi luar negara..dlm Malaysia ni pon ade tempat yg cantik gak. Secare xlangsung..dpt le mengukuhkan lagi mata wang Malaysia dgn pengaliran wang dlm negara. Ceceh..ayat tak tahan!! Hm.. yg pemandangan ijau ni Ladang Teh BOH. Kalo pegi Cameron ni..ladang teh adalah "wajib-tengok". Pemandangan die mengasyikkan..macam filem hindustan! Hamko Hamiset Choralo.. Alamak..dush! Kite gak bleh tgk cara pemprosesan teh kt kilang kt situ. Ade plak kedai utk minum teh dan juga bleh dibeli utk bawak balik. Teh la.. bukan bwk balik kedai lak! Haha.. Gamba kecik tu strawberries covered with icing sugar, whipped cream and sweet honey. Pergh!! Mabeles!! Kt sana ade byk kebun strawberry. Pastu ade plak tempat yg mmg membenarkan kita petik sendiri. Haa...pandai2 la korng senyap2 msk dlm mulut. Takyah bayar!! Hehe..

Friday, October 17, 2008

tahniah..tahniah!!



Entry sblom ni aku ckp psl anak buah angkat aku kan? Haa..nampaknye die dh dpt adik baru!! Nama die..Putera Nik Muhamad Adam! So..di sini aku nk ucapkan tahniah kpd kakak angkat aku..tengku Faridah dan suaminye..Abg Kamarul..ke atas kelahiran putera kedua mereka.. Semakin riuh la teratak akak ek? Ceceh..mcm la diorng baca blog aku!! Haha.. xpela. Aku dh msg dh kak Faridah td. Sian die..dlm pantang skang ni. Nanti kalo berkesempatan..ct naik cameron bwk adiah utk baby Adam!! Yeay..

Thursday, October 16, 2008

tetap bersinar walau kini di blogspot


ok..dulu aku seorng aktif blogger di friendster blog. Tp kini mule berhijrah..menyingkap sejarah..kisah perpindahan..lalala!! Ops..ternyayi lak. Haha.. Hm, skang ni sitie's central dh menyesuaikan diri di blogspot. All because of nuffnang. Huhu!! Dan xsangka. Br td je buat blog dh kena tag oleh Blog Dila si kuliah-mate di UMP...semakin bersinar la career aku dlm industri blogging ni..so aku pun jawab la soklan2 yg agak mencabar neh..ahaha..

1. The age you’ll be on your next birthday:
23..

2. Place you want to travel to:
mane2 je asal mucuk disisi =)

3. Your favorite place:
rumah mucuk.

4. Your favorite food:
nasik goreng kampung =)

5. Your favorite pet:
kucing!! kucing!!

6. Favorite color combination:
black and red =)

7. Favorite piece of clothing:
pape yg sempoi =)

8. Your all time favorite song:
ct of love from band undergroud sonnet@teen..mucuk's band!! Lagu ni utk aku tau!! Jgn jeles!

9. Favorite TV show:
gossip girl..xoxo..you know you love me =)

10. First name of your significant other/crush:
mohamad

11. Which town do you live in:
kuala lumpur..

12. Your screen name/nickname:
sitie bum bum

13. Your first job:
keja di klcc

14. Your dream job:
chem engineer la..pe daa~ (dull)

15. One bad habit that you have:
suka merajuk..=p

16. Worst fear:
Kehilangan..

17. Things you’d like to do before you die:
mtk maaf ngn mak..slalu xdgr kata kan?

18. The 1st thing you’ll buy if you get $1,000,000:
Honda Jazz sebungkus..ahaha..=)

19. Your husband/wife:
x kawen lagi laa..

k..for next tag..stlh berpk slama xsampai sehari..aku akan mengetag blog2 di bawah ney..antara nya adalah..

heartmate+lifemate+soulmate+longtimemate aku..update la blog mucuk! =)

classmate aku yg suka berblogging juge

seorg blogger yg aku xkenal in person tp hanye melalu blognye yg ngetop! (slm perkenalan) 

seorg stdnt engineering dr MMU Cyberjaya..kalo xsilap =p


untuk blog2 yg tlh ditag oleh aku..sila jawab soalan2 di atas dan anda dikehendaki mengetag org len lak..hahaha..padan muke..padan muke..=p

anak buah angkatku comel!


Hari ni xde ape yg menarik, cume aku dok mengimbas kembali kenangan2 aku mase still aktif dlm Rakan Muda. Skang dh kureng sket.. Aktif dlm IEM (Institute of Engineers Malaysia) plak. Kt UMP ni..program anak angkat ni atau nama saintifik die “Rakan Muda Wawasan Desa-RMWD”..diadakan secare tahunan. Dan batch aku adalah yg 1st..buat lak kt Cameron Highlands..kt Kampung Taman Sedia. Excited gile aku!! Pioneer!! Tempat lak kt kawasan peranginan..pergh!! Mabeles!

Ni gamba anak buah angkat aku kt sana. Comel x? Nama diberi Putera Mohd Naufal.. ibunye..iaitu kakak angkat aku..bernama Tengku Faridah. Husbandnye plak kitorng (satu umah menjaga 3 ahli rakan muda..tu sbb bahasakan “kitorng”) panggil Abg Kamarul. Psl mak angkat kitorng lak..xberkesempatan nk jumpe..die sakit mase tu. Mak angkat dok kt umah anak2 die yg lain. Kitorng lak kt sane 3hari 2 mlm je. Tp ape yg aku bole katakan..family ni sgt sporting. Aku suke!! Wish to see them again next time..

bunga telur & cenderamata


Biasa giler tgk bunga telur mcm kt ats ni. Sbb ape? Ramai dh gune!! Zaman skang dh canggih..org semaikn kreatif..dan semakin mampu..berduit la kan!! Bunge telur diorng dh mcm org barat kahwin..besar2!! Mahal jgn ckp le.. Hanye yg mampu je bleh tempah. Mcm artis ke..kerabat ke.. Bg aku plak..nk kata mampu..tak tahu agi la..blaja pon x abes agi. Tgk ar dulu caner.. Haha!! Tp aku suke tgk bende2 ni..pastu berangan.. Wah!! Hobiku yg tak pernah lapuk dek zaman!! So..di sini..aku nk tolong la iklan2kan bg pihak sesape yg buat bisnes gubahan dan hantaran. Pst…bg ar sket..komisen! Hehe.. Yg gamba kt ats tu diambil pd 9 jun 2007..lama dh kan? Amik kt kedai ape tah area2 petaling street tu. RM1.50 sebatang!

Yg kt ats ni plak..buat sdiri pon xpe..save budget sket! Cume perlu ade gelas, hiasan renda, riben ngan bunga. Tak kesah la warne ape2..kt gambo ni kaler peach. Org kedai ni jual RM4.50 setiap satu. Bahan2 yg nk isi dlm gelas tu ikut suke korng ar..nk isi bunga rampai ke..ape2 la. Biasenye..kalo tempah lebih dr 200 ni akan dpt 20% diskaun! Tempah sket2 xdpt la kot. yela..mcm xpulang modal je kt org kedai tu.

Haa..yg ni di lak amik dr zue’s collection. http://zuescollections.blogspot.com/ Syarikat profez holdings sdn bhd. Pengurus die Puan Zuraihan Abu Bakar dan Cik Wan Jasmine Shaera Amran. Haa..tp minta maaf la ye.. Tempahan utk 2008 dh secara rasminye tutup. Next year bleh le..tp kena cepat ar.. Owh..lupe lak nk terang..gamba kt ats tu ialah “love cage”..mule dr kiri ats..lovely pink theme, vibrant white theme. Mule dr kiri bwh..garden theme and gold with cream theme. Sangkar2 comel ni utk tutup brg hantaran. Lawa sket.. Interested?

***RM50.00*** w/out deco
***RM60.00***wif deco 

Pls sms 019-2993324 or email zuehafez78@yahoo.com

surat putus cinta dr seorng lelaki

Ini adalah surat cinta dr seorng lelaki kpd aweknye…
Surat ini diutuskan kerana bapa kpd awek die tu xrestu hubungan mereka berdua…
Lelaki ni tahu yg bapa awek die ni suka baca surat mereka..Jadi, si lelaki ni pon menulis :-

  1 "Cinta sejati yg sy beri utk awk
  2 telah tiada, dan perasaan sy jd xsuka kt awk
  3 makin bertambah saban hari. Bile sy nampak awk, 
  4 sy langsung xhingin nk tgk muka awk.
  5 satu2nye bende yg sy nk bwat ialah 
  6 melihat dan mengorat pompuan lain. sy xpernah nk
  7 berkahwin ngan awk. Perbualan kite yg terakhir 
  8 sgtlah bosan dan langsung tidak
  9 membuatkan sy teringin nk jumpe awk lagi. 
  10 awk hanye fikir diri awk je
  11 Kalo kite kahwin, sy tahu sy akan 
  12 hidup susah, dan sy tak akan rasa
  13 bahagia hidup bersama awk. Sy ada hati
  14 tp sy nk beri kt org lain. sy tidak akan sama skali
  15 nk beri kt awk. xde org lain yg lebih 
  16 bodoh dan pentingkan diri drpd awk!dan awk tak layak
  17 mengambil berat psl sy..Tolonglah.. 
  18 ini adalah penamat hubungan kite..jgnlah nk
  19 balas surat ni. surat awk adalah penuh ngan  
  20 perkara2 yg sy x ingin nk tahu. Awk tiada
  21 cinta sejati utk sy. Good-bye! Percayalah.. 
  22 sy dh xkesah psl awk lagi. please jgn anggap yg
  23 sy masih boyfriend awk." 

Jahatnye dia!..tp seblom awek die baca surat tu..lelaki tu pesan utk baca diantara baris shj..iaitu nombor 1.3.5.7.9.11.13…… 
So…

Please read it again!….it’s so smart n sweet… Interesting right??

abg nk ceraikan siti?

      Nama saya Mohamad Firdaus Mat Saad. Isteri saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.

      3 tahun dalam masa perkenalan dan 5 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang lelaki yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus. Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Isteri saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal.

      Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya ingin
menceraikannya.


      "Mengapa? "Dia bertanya dengan nada terkejut.

      "Abang letih, Siti tidak pernah cuba memberikan cinta yang abang inginkan." Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.

     Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang perempuan yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya.

      "Apa yang Siti boleh lakukan untuk mengubah fikiran abang?" Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

      "Abang ada 1 soalan, kalau Siti temui jawapannya di dalam hati abang, abang akan mengubah fikiran abang; Seandainya, abang nk makan chicken chop kt gerai yang terletak ditebing gunung masa hujan ribut dan kita berdua tahu jika Siti memanjat gunung-gunung itu, Siti akan mati sbb tanah yg licin. Apakah yang Siti akan lakukan untuk abang?"

      Dia termenung dan akhirnya berkata, "Siti akan memberikan jawapannya esok." Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.

      Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menenui selembar kertas dengan coretan tangannya dibawah sebiji gelas yang berisi air bandung yang bertuliskan…

      "Sayangku, Siti tidak akan membelikan chicken chop itu untukmu, tetapi izinkan Siti untuk menjelaskan alasannya." Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

      "Abang boleh mengetik dikomputer main friendster dan selalu mengusik program didalamnya dan akhirnya bengang di depan monitor, Siti harus memberikan jari-jari Siti supaya boleh membantu Abang untuk memperbaiki program tersebut."

      "Abang selalu tertinggal kunci motor dlm boot motor, dan Siti harus memberikan tangan kecil Siti supaya boleh menyeluk bwh seat motor menggapai kunci, dan mengambil kunci itu untuk abang."

      "Abang suka marah sbb Siti suka melulu shopping tinggalkan abang dan anak2 kt blakang, tetapi sebenarnye siti telah meminjamkan kaki Siti untuk berjalan membeli-belah untuk abang dan anak2 jugak."

      "Abang selalu sengal-sengal badan lepas balik dr menjaja yong tau foo di pasar malam setiap malam, dan Siti harus memberikan tangan Siti untuk memicit dan mengurut kaki abang yang sengal itu."

      "Abang lebih suka duduk di rumah, dan Siti selalu risau abang akan menjadi ‘kera sumbang’. Dan Siti harus memasak yang sedap2 dan memanggil kwn2 abang ke rumah sebagai open house supaya dapat menghiburkan abang dirumah"

      "Abang selalu menatap televisyen, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata abang, Siti harus menjaga mata Siti agar ketika kita tua nanti, Siti dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu."

      "Tangan Siti akan memegang tangan abang, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti kacaknya wajahmu."

      "Tetapi sayangku, Siti tidak akan membeli chicken chop itu untuk mati. Kerana, Siti tidak sanggup melihat airmata mu mengalir menangisi kematian Siti."

      "Sayangku, Siti tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Siti mencintai abang."

       "Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Siti tidak cukup bagi Abang. Siti tidak akan menahan diri abang mencari tangan,kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan abang."

      Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.

      "Dan sekarang, abang telah selesai membaca jawapan Siti. Jika abang puas hati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Siti tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Siti sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan abang.""Tetapi, jika abang tidak puas hati, sayangku…biarkan Siti masuk untuk mengemaskan barang-barang Siti, dan Siti tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Siti bila abang bahagia."

      Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah sembap dan mata yang bergenang dan bengkak menangis semalaman. Ditangannya memegang mangkuk berisi air bandung dan koko crunch kesukaan saya.

      Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam ‘kewujudan’ yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam ‘kewujudan’ yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini. Dengan itu terus saya merujuk Siti sebagai isteri saya semula.

5 perkara yg aku suka psl laki

Saje rasa mcm nk kongsi kt sini :)

Perkara yg aku suka psl laki?:

1. Die punye kejutan kecil2, mcm masa die senyap2 pegang tgn aku pastu senyum sorg2 atau blikan aku ais kacang masa aku rasa mcm nk mkn bende sejuk. (Bende yg kecik2 laki bwat ni la sbnarnye adalah yg terbesar!)

2. Masa die pandang aku tepat kt mata pastu minta maaf (ngaku la, laki tak suka minta maaf sbb diorang punye ego sebesar kelapa. Tp bile die dh pecahkan dinding tu dan minta maaf di ats kesilapan die, itu menunjukkan die adalah lain drpd laki2 tak guna yg pernah aku jumpa)

3. Masa die diam mendengar ape saje yg aku ckp masa aku marah atau sedih sbb sesuatu, pastu bile aku dh abes ckp, die bgtau aku yg die faham dan semuanye akan jd okay, bg sedikit nasihat yg munasabah dan secara terang2an mmg nampak die risau kt aku utk beberapa hari selepas tu.

4. Masa die curahkan isi hati kt aku - masa die kongsi ngan aku ape saje die nk, xnk, impian dan kenangan indah die. Itu menunjukkan kt aku yg die percaya kt aku, dan juga menunjukkan yg die hidup, mempunyai perasaan, berdarah panas, dan bukannye crocodile berdarah sejuk yg asyik bertembung ngan aku.

5. masa die amik berat kt aku mcm adik beradik, bergurau senda ngan aku mcm kwn baik, dan menyayangi dan mencintai aku mcm aku je satu2nye perempuan yg hidup kt dunia.


:)